Co to je vitamín B17
23.02.2015 20:46Co to je vitamín B17
Jedná se o dříve běžnou složku každodenní potravy člověka,
která se vyskytuje po celém světě ve více jak dvanácti stech
druzích jedlých rostlin. Patří do skupiny ve vodě rozpustných
nitroslidů.
V souvislosti s tímto vitamínem se můžete také setkat s
těmito názvy:
Laetril - koncentrovaný farmaceuticky vyráběný vitamín B17
pro injekční nebo ústní podání v léčbě rakoviny.
Amygdalin - v překladu znamená "z mandlí".
Historie vitamínu B17
Moderní historie tohoto vitamínu se píše od začátku minulého
století. I přesto, že bylo opakovaně a na vědecké úrovni
prokázáno, že selektivně ničí jen rakovinové buňky, není
oficiálně uznán jako prevence a léčivo. Léčebné užívání je
paradoxně nezákonné.
Princip účinku na rakovinné buňky
Velmi jednoduše to lze popsat takto: rakovinná buňka
obsahuje enzym, který dokáže odemknout a uvolnit kyanid,
který následně rakovinovou buňku zabije.
Tento enzym, ale neobsahují zdravé buňky a tak se do nich
kyanid neuvolňuje a nijak jim neuškodí.
Proč funguje vitamín B17 na rakovinu
Rakovina je metabolické onemocnění, zapříčiněné
nedostatkem jedné nebo více nutričních látek. Proto také
funguje intravenózní léčba vitamínem C, který selektivně ničí
jen rakovinové buňky a zdravé nechá být.
Doktor Krebs ve své terapii Laetrilem (B17) používá například
také vitamín B15 tj. kyselinu pangamovou.
Přírodní zdroje vitamínu B17
Je obsažen především v semenech rostlin. Významně je
zastoupen v hořkých mandlích, jadérkách meruněk, třešní,
nektarinek, broskví, švestek, jablek. Menší množství tohoto
vitamínu obsahuje: kukuřice, lněné semínko, proso, čirok.
Meruňková jadérka
Jsou dobrým a bezpečným zdrojem vitamínu B17. Rozdělují
se na sladká a hořká. Užíváme hořká, která obsahují vyšší
množství nitroslidů. Lze je zakoupit přes internet nebo v
prodejnách zdravé výživy. Kromě již uvedeného vitamínu B17
obsahují také zvýšená množství hořčíku a draslíku.
Pozor: ne všechna měruňková jadéra, která jsou označena
jako "hořká" ve skutečnosti taková jsou. Musíte vyzkoušet
více dodavatelů a porovnat hořkost. Na našem trhu se také
prodávájí meruňková jadérka označena jako "hořká" a při tom
jsou sladká.
Bezpečné užívání
Každý přírodní zdroj vitamínu B17 obsahuje jiné množství
účinné látky a proto nelze stanovit univerzální dávkování.
Pokud budeme uvažovat o nejdostupnějším zdroji v ČR,
kterým jsou jadérka meruněk, pohybuje se množství jadérek
na den od 10 do 50 ks.
Tento veliký rozptyl je zapříčiněn tím, že dodavatelé dodávají
tato jadérka s různým obsahem účinné látky. Tento obsah se
liší podle země původu a odrůdy meruněk. Například divoké
meruňky mají obsah vitamínu B17 nejvyšší.
Je samozřejmě nutné rozdělit způsob dávkování na prevenci
nebo součást léčebného procesu. V rámci prevence rakoviny
je lépe užívat méně (10-20 jadérek) a dlouhodobě. Pro léčbu
doporučujeme zakoupit Laetril a ten užívat buď ústně nebo
pomocí injekcí.
U dětí je potřeba zvýšené opatrnosti. Jadérka chutnají velmi
dobře a tak se může snadno dostavit předávkování a také
případná otrava.
Např. hořké mandle, které lze zakoupit v Německu zabijí
malé dítě již při konzumaci 7-12 kusů. Již toto malé množství
vyvolá u dospělého člověka silnou nevolnost (osobně
vyzkoušeno).
—————