Předsíně

13.02.2015 09:00

Naše bydlení a předsíň

 

Vstupní prostory patří z pohledu Feng Shui mezi nejdůležitější místnosti našeho domova. Proč? Protože tento prostor rozhoduje o tom, kolik pozitivní energie se k nám dostane a tudíž, jak dobře se v našem prostoru budeme cítit.

 

Jednoduše by se dalo říci, že čím větší, světlejší a uklizenější vstupní prostor je, tím více pozitivní energie přijímáme. Jen si vzpomeňte na staré prvorepublikové vily úspěšných podnikatelů s velkorysými vstupními halami. Ty měly příchozí návštěvníky ohromit a měly prezentovat úspěšnost svých majitelů. A to není jen pohled do historie. Můžeme to vidět i u současných rodinných sídel, na korporátních recepcích či ve vestibulech bankovních domů.

 

U běžného bydlení se dnes takové (v dobrém slova smyslu) „plýtvání prostorem“ už ale málo vidí. Předsíně se nám povětšinou smrskly na nudličky, kde se sotva vyhneme, když ráno celá rodina spěcháme do práce a do školy. Mám možnost sledovat i projektové dokumentace u nových staveb a ani tam bohužel nevidím, že by se předsíním věnovala patřičná pozornost. Žijeme hold v době minimalizmu.

 

Ale i s tím málem, co mám projektanti a developeři nabízejí se dá vždy něco udělat. A my si teď ukážeme jak na to:

 

  • V první řadě je nutné v předsíni udržovat pořádek a čistotu. Kola, koloběžky, nákupní tašky, rozházené a špinavé boty, roztrhaná předložka – to rozhodně není ta pravá návnada, jak nalákat energii dovnitř.

  • Důležité je i dobré osvětlení. Žádné bludičky a úsporné žárovky, které rozsvícením vytvoří pološero.

  • Ani na vstupní dveře nesmíme zapomínat. Neměly by vrzat, ani jakkoliv zadrhávat při otevírání. Ani by do ničeho neměly narážet, což se občas stává, když za dveře dáte nevhodnou skříňku či botník.

  • Když věšíte klíče nebo je pokládáte na skříňku, dávejte je co nejdále od vstupních dveří. Nedovolte, aby cizí lidé v nestřeženém okamžiku odnesli Vaše klíče a narušili tak Váš pocit bezpečí.

  • A i taková maličkost, jako lahodně znějící zvonek, není od věci.

  • Zrcadlo byste neměli dávat naproti žádným dveřím, neboť odráží zpět energii, která nám do předsíně přišla.

  • Pokud řešíte nějaké symboly štěstí, můžete si na vnitřní kliku dveří pověsit třeba 3 čínské mince nebo jakýkoliv jiný symbol, který Vám ji blízký.

 

Abychom měly informace kompletní, bylo by dobré ještě zmínit i nevhodné stavební úpravy, se kterými se také můžeme v předsíních setkat:

 

  • Velmi problematické je umístění dveří toalety, koupelny či ložnice proti vstupním dveřím. To je nutné řešit, protože tak může být narušen Váš partnerský život či přísun peněz do domácnosti.

  • Vyústění schodiště hned proti vstupním dveřím, tak jak to bývá k vidění u některých domů třeba v Anglii, Americe…, nám bohužel odvádí energii z vyšších pater domu ven na ulici. I tomu musíme zabránit.

 

Pokud se některá z těchto stavebních úprav týká i Vašeho bydlení, pak bude nejlepší, když se poradíte s odborníkem na Feng Shui, protože pro každý prostor existuje nějaké individuální řešení, které potřebuje individuální přístup.

A jak herci s oblibou říkají, že není malých rolí, pak i já tvrdím, že není malých prostor, které by nestály za námahu. Vaše Renata Mládková

 

—————

Zpět