
Zajímavosti o MC Donald’s
24.07.2012 19:59
Jídla z MC Donald’s jsou nejenže mimořádně odporná, ale také dost zvláštní. Jedna hodně velká zvláštnost polotovarů z Mc Donald’s je jejich syntetická trvanlivost a schopnost si roky zachovat tvar a barvu. Na internetu jsou desítky testů, článků a fotogalerií dokazující to, že normální jídlo se vám po týdnu zkazí a zplesniví. Produkty z MC Donald’s tyto přírodní zákony dokonale ignorují a burger, který si koupíte dnes a položíte ho na kuchyňskou linku, bude úplně stejně vypadat ipo mnoha letech.
Další velmi zajímavou (a dost nechutnou) zkušeností bude zjištění, co se s takovým nezničitelným hamburgerem stane ve vašem žaludku. Vědátoři z Periodic Videos udělali pokus a namočili burger do kyseliny chlorovodíkové.
Vliv na životní prostředí
Jestli jsem se nepřepočítal, tak je podle mcdonalds.cz v ČR 90 fastfoodů. Pokud se budeme opírat o informace uvedené hned v úvodu článku na priatelezeme.sk, tak se z jedné provozovny za jeden den vyprodukuje 64kg obalového odpadu (toho chemického odpadu, co nebozí strávníci snědí bude ale mnohem více) a to máme přes 23tun odpadků ročně!
Po internetu také kolují informace o rychlém kácení a vypalování tropických deštných pralesů, které nahrazují nové pastviny pro dobytek.
Ještě vás nepřešla chuť?
Můžeme si také povědět něco o samotném masu z geneticky vyšlechtěných mutantů a způsobu „výroby“ (o chovu se v tomto případě asi moc mluvit nedá).
O původu a výrobě především kuřecího masa vyšel před časem zajímavý (i když možná trochu jednostranný) článek na Osud.cz.
Co se týče hovězího masa, tak zvěsti o namleté celé krávě od kopyt až po rohy nejsou zase tak liché. Pokud vám ještě není špatně a máte žaludek na to, dozvědět se přísady, výživové hodnoty i ty „Éčka“, které obsahuje takový Big Mac, tak pokračujte na superrodina.cz. Zde se dozvíte, že ani ta bulka není zrovna ideální potravina.
Samotná příprava a zpracování polotovarů ve fastfoodu je přímo vzor hygienické dokonalosti. Tedy alespoň co jsem zaslechl od lidí, kteří dělali brigády v McD, tak z vyprávění vím, že se tu na čistotu a pracovní postupy mimořádně dbá. Co je to ale platné oproti způsobům a praktikám na jatkách a ve skladech, které jsou zákazníkovu oku ukryty. Mrtvoly v podobě polotovarů se každé ráno kamiony rozvozí do sterilně čistých a nablýskaných lokálních provozoven. Desítky lidí tak mají práci a stovky kusů hloupé facebookové mládeže sem přijdou utratit kapesné od rodičů, aby jim pak mohl z ruky vypadnout prázdný kelímek a papírový obal na zem (přitom koš mají jen pár kroků).
Pár odkazů na závěr
McSpotlight – Anti-McDonald’s sajta se spoustou odkazů na mnoho materiálů a informací. Všechno je samozřejmě v angličtině, takový český výcuc toho nejpodstatnějšího je na stráncehttps://zemepredevsim.ecn.cz/archive/campaigns/mcd/mcd-letak.html
Článek budu postupně doplňovat dalšími odkazy a informacemi. Zjišťuji, že nedokáži naráz sepsat článek o něčem tak nechutném, jako jsou americké fastfoody. Je toho najednou trochu moc a během psaní článku se mi vybavuje ta odporná syntetická pachuť toho hnusného cheesburgeru a slizké okurčičky vevnitř. Když kvůli Mc Donald’s trpí miliony zvířat, proč bych měl trpět i já? Nebudu proto riskovat, nerad bych se u toho poblil…
www.flickr.com/photos/sallydavies/sets/72157624739645253/with/5100582826/
—————